Stopień wypalenia ziarna, a smak kawy

Na rynku producentów kaw znajduje się bardzo wiele marek, które oferują wysokiej klasy produkty. Mimo wszystko jednoznaczne opisanie smaku najlepszej kawy ziarnistej jest trudne, gdyż smak może różnić się ze względu na pochodzenie kawy lub stopień wypalenia. Najlepsze kawy ziarniste są wypalane w taki sposób, by wydobyć z kawy wszystkie walory smakowe, co jednak wymaga wprawy i doświadczenia pracowników palarni kawy.

Do jakiego stopnia wypala się najlepsze kawy ziarniste?

Tak naprawdę nie istnieje jednoznaczne zalecenie dotyczące tego, do jakiego stopnia wypalać ziarna, gdyż jest to zależne od tego, jaki rezultat chce się osiągnąć. Kawa z ziaren, które zostały wypalone na jasno, jest o wiele mniej intensywna smaku i najmniej gorzka. Ziarna palone średnie dają zaś smak dość goryczkowy i mogą być nawet lekko kwaśne. Ziarna palone na ciemno są zaś najbardziej intensywne w smaku, a także charakteryzują się bardzo wyrazistym aromatem. Poszczególne gatunki kaw można więc wypalać na różne sposoby, co sprawia, że ten sam gatunek kawy może ostatecznie smakować różnie, ze względu na zróżnicowany sposób wypalenia ziaren. Dlatego też szukając najlepszej kawy ziarnistej, należy zwrócić uwagę na ten aspekt, gdyż w praktyce może okazać się, że komuś spodoba się smak określonej kawy, ale niekoniecznie w takim stopniu wypalenia, w jakim będzie akurat dostępne. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować z tego gatunku kawy, gdyż można po prostu skorzystać z ziaren wypalonych w inny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *