Skąd pochodzą najlepsze kawy ziarniste?

Wielu miłośników kawy zastanawia się, gdzie zaopatrywać się w ziarna, aby znaleźć najlepszą kawę ziarnistą. Trudno odpowiedzieć na to pytanie, gdyż w większości krajów, które zajmują się uprawą kawowców, funkcjonują plantacje, które specjalizują się w produkcji ziaren najwyższej jakości. Większość wysokiej klasy kaw pochodzi jednak z Brazylii, Etiopii lub Kolumbii, w których uprawa kawowców jest bardzo istotną częścią gospodarki. Szukając najlepszych kaw ziarnistych, należy jednak zwracać uwagę nie tylko na kraj pochodzenia, ale także dostawcę, gdyż w każdym z tych krajów są setki plantacji, a to od kultury uprawy oraz późniejszego przetwarzania ziaren w dużej mierze zależny jest finalny smak kawy. Warto bazować na sprawdzonych dostawcach, którzy współpracują tylko z najlepszymi plantatorami, którzy selekcjonują zebrane ziarna i niedopuszczaną do handlu niepełnowartościowych ziaren obniżających później walory smakowe.

Czy tylko kraj pochodzenia kawy jest ważny?

Doświadczeni miłośnicy kawy zapewne wiedzą, że smak kawy zależny jest nie tylko od kraju pochodzenia, ale także od sposobu przygotowania. Nawet dysponując ziarnami najwyższej klasy, jeśli nie zostaną one odpowiednio zaparzone, to najlepsze kawy ziarniste nie będą smakować tak, jakby mogły. Chcąc wydobyć pełnię smaku z kawy ziarnistej, należy zaopatrzyć się w wysokiej klasy młynek do kawy lub ekspres z funkcją mielenia. Ważne jest, aby mielił on kawę bardzo drobno, jednocześnie jej nie nagrzewając, gdyż wtedy ziarna kawy tracą swoje walory smakowe i aromatyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *