Kawa ziarnista czy mielona?

Rynek kawy jest niezwykle rozwinięty. Na przestrzeni wieków rozwinęło się wiele sposobów jej przetwarzania oraz przygotowywania. Aktualnie wyodrębnia się trzy podstawowe wersje, w jakich można nabyć kawę. Jest to kawa w wersji ziarnistej, czyli w formie wypalonych ziaren kawowca, lub kawa mielona, czyli ta sama kawa, lecz zmielona przez producenta przed konfekcjonowaniem. Wbrew pozorom pomiędzy tymi dwoma produktami jest ogromna różnica, na którą coraz częściej zwracają uwagę nie tylko koneserzy, ale także zwykli klienci. Na rynku dostępna jest jeszcze kawa rozpuszczalna, lecz charakteryzuje się ona innymi właściwościami niż kawa ziarnista, więc jest to zupełnie inny temat.

Kupować kawę ziarnistą czy mieloną?

Wbrew pozorom, kawa mielona ma nieco inne walory niż kawa ziarnista. Dla koneserów kawy różnica jest ogromna, ale jeśli zwykli miłośnicy kawy porównają finalny efekt zaparzenia kawy ze zmielonych świeżo ziaren oraz zmielonych wcześniej przez producenta, także zauważą zdecydowaną różnicę. Kawa ziarnista, która zostanie świeżo zmielona, charakteryzuje się o wiele bardziej intensywnym smakiem i aromatem. Jest to spowodowane tym, że świeżo po zmieleniu bardzo szybko ulatniają się związki, które odpowiadają za smak i zapach kawy. Nie ma możliwości zachowania pełnych walorów kawy przez dłuższy czas, jeśli ziarna zostaną już zmielone. Dlatego też osoby, którym zależy na wydobyciu z kawy pełni smaku, powinny kupować wypalone ziarna w niezmienionej formie i mielić je samodzielnie przed zaparzeniem.

Różnica jest na tyle znaczna, że w przypadku droższych gatunków kaw, nawet nie ma dostępnych w sprzedaży wersji mielonych, gdyż mija się to z celem. Zaawansowane i subtelne aromaty i smak ulatniałyby się, a taka kawa pomimo wysokiej jakości ziaren, ostatecznie nie spełniała pokładanych w niej oczekiwań wobec walorów smakowych. Mieląc ziarna kawy w domu, można do tego użyć młynka elektrycznego, ręcznego lub ekspresu z funkcją mielenie, więc nie jest to zbyt problematyczne, a warte zachodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *