Jak region pochodzenia wpływa na smak kawy ziarnistej?

Kupując kawę, można kierować się wieloma czynnikami. Jeśli chodzi o szukanie kawy ziarnistej, to najczęściej klienci patrzą na gatunek kawy. Niekiedy jednak producent podaje na opakowaniu informację dotyczącą tylko kraju pochodzenia. W praktyce zarówno jedna, jak i druga informacja może nieco powiedzieć o tym, jak dana kawa będzie smakować. Kawa ziarnista najczęściej jest kupowana w dwóch odmianach. Są to Arabica i Robusta. Mają one zupełnie odmienną charakterystykę smaku, co dla niektórych jest bardzo zauważalne. Z pewnością jednak nawet osoby, które nie interesują się sensorycznymi właściwościami kawy, zauważą dość znaczną różnicę pomiędzy tymi gatunkami.

Czym różnią się kawy ziarniste z Afryki od Amerykańskich?

Osoby preferujące wytrawny i charakterystyczny dla kawy aromat powinny szukać wśród kaw pochodzących z Ameryki Południowej. Mają one bardziej wyrazisty smak i aromat oraz nie posiadają dodatkowych smaków. Kawy pochodzące z Afryki są zaś bardziej kwaskowe i mogą pojawiać się w nich nuty owocowe i kwiatowe, co dla niektórych nie jest pożądane. Nuty kwaśne świetnie się jednak komponują ze zwykłym smakiem kawy, więc warto spróbować kaw pochodzących z Kenii, Etiopii lub Ugandy, gdyż może okazać się, że trafiają w gust, zupełnie odbiegając smakiem od kaw pochodzących z Ameryki, w tym głównie z Brazylii. Należy także pamiętać, że poziom kwasowości może być także skorelowany ze stopniem wypalenia kawy, a nie jedynie z jej gatunkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *