Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Kawa, pomimo że jest jednym z najpopularniejszych napojów świata, a kawa ziarnista jest jej najpopularniejszą formą, często jest przechowywana w nieprawidłowy sposób, co zdecydowanie zmniejsza jej walory smakowe. Sposób przechowywania ziaren kawowca, już na etapie produkcji, zanim jeszcze ziarna trafią do palarni, jest bardzo ważny. Wpływa to na późniejszy smak i aromat kawy. Nie mniej ważny jest także sposób przechowywania przez klientów po zakupie gotowego produktu.

Jak prawidłowo przechowywać ziarna kawy?

Przechowywanie kawy ziarnistej tak, by nie straciła swoich walorów, jest proste, ale trzeba zastosować się do najważniejszych zasad. Przede wszystkim kawa zawsze powinna być szczelnie zamknięta. Najlepiej wykorzystać do tego hermetycznie zamykane pojemniki. Kawa ziarnista w przeciwnym razie szybko zacznie tracić swój aromat. Otwarte opakowanie z kawą powinno także być przechowywane w maksymalnie suchym miejscu, gdyż wilgoć fatalnie wpływa na jakość wypalonych ziaren. Jeśli nie dysponuje się odpowiednim pojemnikiem, to należy przynajmniej szczelnie zamknąć opakowanie producenta, które zostało już otwarte. Ziarna kawy tracą swoje właściwości także w czasie ekspozycji na promienie słoneczne, dlatego też warto je trzymać w zacienionym miejscu, a najlepiej nieprzezroczystych pojemnikach w zamykanych szafkach. Optymalnym rodzajem materiału, z których powinny być wykonane pojemniki na kawę ziarnistą, jest szkło, gdyż powierzchnia metalowa może prowadzić do pojawienia się metalicznego posmaku w przygotowanej później kawie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *